Спостерігається падіння виробництва шоколадного інгредієнта на 17% проти попереднього року
Період рекордних цін на какао не закінчився і може тривати роками. Погана погода, зміна клімату, брак добрив та поширення хвороб шоколадного дерева можуть підняти ціни до 20 тисяч доларів за тонну. Дефіцит постачань настільки гострий, що складські запаси какао-бобів можуть повністю вичерпатися. Відповідну думку висловив у подкасті Bloomberg засновник компанії Andurand Capital Management LLP П'єр Андуран.
За його словами, цього року величезний дефіцит пропозиції. Спостерігається падіння виробництва шоколадного інгредієнта на 17% проти попереднього року.
"Більшість аналітиків прогнозують падіння на 11%, але це тому, що вони, як правило, дуже консервативні. У них багато клієнтів і вони не хочуть хвилювати світ, тому дають порівняно консервативні оцінки", - сказав Андуран.
Протягом останніх тижнів ціни на какао опустилися до рівня нижче 9 тисяч доларів за тонну, але цей ринок має таку особливість, що дефіцит може тривати роками. За оцінками Андурана, цього року дефіцит буде на рівні 800 тисяч тонн через скорочення урожаю в Гані та Кот-д'Івуарі. Це еквівалентно 17% загальносвітового виробництва какао.
"Ми знаходимося в ситуації, коли ми можемо повністю вичерпати запаси", - акцентував Андуран.
Погані погодні умови також сприяють різкому зростанню цін на інші продукти: ф'ючерси на апельсиновий сік підскочили до рекордного рівня через прогнози неурожаю в Бразилії, посуха в В'єтнамі призвела до подорожчання кави робуста.
Додатково до какао, Андуран вважає мідь ще одним товаром, де спостерігається подібний структурний дефіцит. Його прогнози не завжди збуваються. У 2023 році його фонд через неправильну ставку на нафту зазнав втрат. Він пояснив, що з усіх ризиків, які могли призвести до збоїв постачання, не справдився жоден.
"У нас вийшло набагато більше постачань із Росії й Ірану. Крім того, минулого року постачання зі США зросли більше, ніж очікувалося", - додав Андуран.
За даними Міністерства охорони здоров'я України, у какао багато катехінів, флавонолів, антоцианів, теобромін, кофеїн, а також магній, залізо, цинк і клітковина. Саме цей набір різноманітних сполук і робить какао та чорний шоколад корисними для здоров’я. Скільки корисностей в плитці шоколаду, яку ви тримаєте в руках, залежить від низки чинників: генотипу рослини, місця вирощування, стиглості бобів та самої обробки. У хорошому какао поліфенолів не менше, ніж в червоному вині й зеленому чаї.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.