Як зміниться ціна на молоко до кінця 2024 року - прогноз Спілки молочних підприємств України

Виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур поділився з Інформатором прогнозом зміни цін на молоко та молочну продукцію

Арсен Дідур, молоко, СМПУ
Арсен Дідур, молоко

За словами виконавчого директора Спілки молочних підприємств України (СПМУ) Арсена Дідура, до вересня молоко та молочні продукти не мають помітно дорожчати. Однак ключова роль у вартості такої продукції - це сировина та електроенергія. Якщо вони будуть дорожчати, то відповідно і молочна продукція підвищиться в ціні.

Щоб розуміти, чи подорожчає молочна продукція, то потрібно моніторити ціни на сировину. За словами Арсена Дідура, у собівартості продукції сировина складає 70%. Основною сировиною у цьому випадку є незбиране коров’яче молоко.

“Від цього треба відштовхуватися. Плюс 10% це енергетика. Звісно, що подорожчання енергетики та паливно-мастильних матеріалів теж впливають на вартість молочної продукції. Умовно у пачці молока 80% вартості це сировина та енергетика. Все інше - упаковка, заробітна плата, маржа переробного підприємства. Поки до осені я не бачу якогось суттєвого підняття цін”, - зазначає виконавчий директор спілки молочних підприємств України.

Тобто до вересня суттєве подорожчання навряд чи буде. Він додає, що на вартість у магазинах також впливають націнки торговельних мереж. Вони можуть сягати 40-60% від вартості товару при тому, що нормальна націнка для споживачів має бути до 20%. Постачальник сплачує за охолодження, за полку, за генератор для торговельних мереж.

При цьому молочні виробники теж користуються генераторами. Арсен Дідур наголошує, що один з факторів - це вартість сировини та продукції на міжнародних ринках. Ще один з факторів - наявність обігових коштів у молочних підприємств. Вони впливають на собівартість. Частково підприємства беруть кредити, а за ними потрібно сплачувати високі відсотки.

“Ми знаходимося у глобальному світі. Якщо у світі 46 центів коштує молоко, то у нас вартість буде крутитися десь у цих параметрах. Можливо, коефіцієнт буде 0,8. Якщо ціни на зовнішніх ринках зростають, зростає і вартість сировини. Останні 3 місяці вся біржова група товарів (масло, сухе молоко, чеддер тощо) зростала. Ми можемо утримувати цінову політику тільки за рахунок більшої завантаженості переробних підприємств. Якщо в середньому вони завантажені на 60%, то якщо будуть завантажені на 100%, то відповідно зменшуватиметься загальновиробнича собівартість.

На сировину та готову продукцію ми впливати не можемо. Це регулює ринок. Плюс терміни реалізації. Якщо в умовах Закону про торгівлю мережі мають більш сильну переговорну позицію у відтермінуваннях, і продається свіжа молочна продукція з оплатою протягом 30-45 днів, то треба якось це врегулювати, щоб терміни реалізації були зіставні з термінами придатності продукції, яка поставляється на полиці”, - каже Арсен Дідур.

Так, у січні 2024 року середні ціни на коров’яче молоко від виробників в ЄС зросли до 46,73 євроцента за кілограм (+0,3% до показника грудня). Однак порівняно з січнем 2023 року вони впали на 16,2%. Середня ціна у лютому була 46,34 євроцента/кг. А під кінець червня 2024 року середня вартість молока (екстра, вищого, першого ґатунків) складала 13,69 грн/кг без ПДВ, що на 0,04 грн менше, ніж наприкінці травня. Діапазон цін - 13,2-14,2 грн/кг.

Більш песимістичний прогноз мають інші представники галузі. За словами голови ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадима Чагаровського, спочатку подорожчання молочної продукції сягне 10%. А до осені може подорожчати на 25-30%. Причиною називає подорожчання електроенергії. Однак чітких строків він не наводить.

Арсен Дідур наголошує на тому, що стримати зростання собівартості молочної продукції могло б ухвалення законопроєктів про торгівлю харчовими продуктами, які вже давно лежать у Верховній Раді. Торговельні мережі (ритейл) проти цих документів, а об’єднання харчової галузі - за. Ставлення мереж торгівлі до великих компаній виробників і до дрібних - різне. Чим менша компанія, тим більш залежна вона від волі торгових мереж і тим менше з нею рахуються. У Спілці молочних підприємств України вважають, що відносини між постачальниками сировини, виробниками та торговельними мережами залишаться ринковими, однак стануть більш справедливими у разі ухвалення цих законопроєктів.

В Україні очікують зростання цін на продукти харчування

Експерти попереджають, що продукти харчування найближчим часом можуть подорожчати. На ціни може вплинути курс долара, який зараз зростає. Особливо, якщо він перетне позначку у 40 гривень. Підняти ціни також може не найкращий урожай цього року.

"Якщо минулого року ми зібрали 83 мільйони тонн, то цього року прогнозується зібрати на рівні 75-76 мільйонів тонн максимум. З них зернових - менше 50 мільйонів тонн. І від цього теж залежатимуть ціни. Закладайте приблизно 5-7% зростання ціни на хліб. М'ясомолочна продукція - на 4-5% до літа, а потім, як я розумію, буде стабілізація, як мінімум, до вересня", - каже виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Неекспортні продукти, такі, наприклад, як м'ясо, молоко, м'які сири, як дорожчали протягом року, так і продовжать дорожчати. Втім, за словами експерта, сьогодні ціни в Україні залежать здебільшого не від економічних процесів, а від політичних рішень, о тому їх майже неможливо прогнозувати.

Проте слід зазначити, що останнім часом деякі продукти харчування значно подешевшали. Наприклад, за рік більш ніж на 13% подешевшав цукор, на 17,4% подешевшала олія, а ціни на яйця за цей період обвалилися майже на 35%. До речі, саме ці продукти дорожчали у 2022-2023 роках найбільше, і зараз відбувається, як то кажуть, зворотний процес. При цьому ціни на них залишаються досить високими – за рахунок попереднього значного зростання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube