Ціни на борошно та крупи в Україні зростатимуть - експерт назвав причини

Читать на русском

Голова Спілки "Борошномели України" Родіон Рибчинський розповів Інформатору, чому в Україні подорожчають борошно, пшенична, манна крупи, кус-кус та булгур

Читать на русском
Родіон Рибчинський, борошно, подорожчання круп
Родіон Рибчинський, борошно, подорожчання продуктів. Ілюстрація: Інформатор

Голова Спілки "Борошномели України" Родіон Рибчинський розповів Інформатору, чому в Україні подорожчають борошно, пшенична, манна крупи, кус-кус та булгур

Голова Спілки “Борошномели України” Родіон Рибчинський поділився з Інформатором даними щодо розвитку аграрного ринку в Україні. За його словами, дорожчає доступ до електроенергії та вартість сировини. А внаслідок цього й буде підвищуватися вартість борошна. Через подорожчання пшениці будуть підвищуватися у вартості й крупи, у т.ч. манка, булгур, кус-кус.

За словами Родіона Рибчинського, зараз є проблеми з достатньою кількістю високоякісної сировини для виробництва борошна. Пропозиції пшениці другого класу мало, а ті що є, дуже дорогі. І це спонукає підвищувати ціни на готову продукцію. Ця проблема традиційна в кінці маркетингово року та з нею стикаються регулярно.

Інша проблема - це енергозабезпечення. Сьогодні всі галузі економіки, і не лише агропродовольчого сектора, з нею стикаються. Це не тільки підвищення вартості електроенергії, але й забезпечення підприємств електроенергією у випадку тривалих вимкнень.

Існує проблема трудових ресурсів. Вона досить суттєва. З одного боку, недостатньо пропозицій кваліфікованих робітників на ринку. З іншого боку, мобілізація.

Ще одна з проблем - доступ до фінансування. Ті ресурси, які були доступні, вже себе вичерпали. А нових наразі немає.

Загалом у борошномельній галузі проблеми здебільшого такі ж самі, як в інших секторах економіки. “Перелік викликів перед всіма галузями однаковий. Шляхи вирішення можуть бути в когось ліпші, в когось гірші”, - наголошує голова Спілки “Борошномели України”.

Норма законодавства, яку можна скасувати

“Єдине, що нас непокоїло, це те, що у 2019 році була ухвалена постанова. Згідно з нею, ми платимо вхідний ПДВ на зерно 14% (податок на додану вартість - Ред.), а на готову продукцію - 20%. На першому етапі ця постанова нам дуже заважала. Зараз вже до неї звикли. Зараз якби постанову скасували, то було б, мабуть, краще. Але впевнений, що оскільки це стосується цілого переліку аграрної продукції, то, на жаль, найближчим часом її не скасують. Це, мабуть, та постанова, скасуванню якої дуже б зраділи учасники нашого ринку продукцію”, - каже експерт.

Він прогнозує, що якщо нічого не зміниться в плані законодавства та війна триватиме й найближчі місяці, борошномельний бізнес буде працювати й далі. У когось може погіршитися ситуація. Але галузь буде адаптуватися.

В усьому світі подорожчає шоколад

У Нью-Йорку ф'ючерси на какао досягли нового історичного рекорду. Це пов'язують з тим, що темпи переробки на шоколадних фабриках зберігаються, але є глобальний дефіцит пропозиції. Подорожчання какао може вплинути на вартість багатьох продуктів. Зокрема, це стосується солодощів.

Зазначається, що подрібнене какао (йдеться про порошок, який використовується в кондитерських виробах) зросло майже на 4% в Північній Америці протягом першого кварталу 2024 року. При цьому переробка в Європі зменшилася лише на 2%, а в країнах Азії - показник практично не змінився. Водночас ф’ючерсні ціни на какао з початку 2024 року зросли більш ніж удвічі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.