В Україні є реальний ризик перебоїв із хлібом, попереджають у Всеукраїнській асоціації пекарів
Перебої з хлібом в Україні можуть розпочатися найближчим часом. Однією з причин є збільшення цін на борошно. Про це «Мінфіну» розповів президент Всеукраїнської асоціації пекарів та директор компанії «Київ Хліб» Юрій Дученко.
За словами Юрія Дудченко, у червні та липні основні виробники хліба в Україні спрацювали або в мінус, або в нуль.
«Ціни на борошно за останні кілька місяців зросли на 50% і продовжують збільшуватися. Якщо у квітні ми купували борошно по 10 тисяч за тонну, то зараз воно коштує вже 15 тисяч, а до листопада очікується ціна 16−16,2 тисяч. Борошно у собівартості хліба — це приблизно 40%. Інша сировина (цукор, соняшникова олія та ін.) подорожчала з початку року більше ніж на 20%. Зростають витрати на електроенергію, логістику, пакувальні матеріали та ін. Тому необхідно підвищувати ціни на хліб на 15−20%. Якщо цього не станеться, багато хлібозаводів можуть просто зупинитися і в країні почнуться перебої з хлібом. Вже зараз низка підприємств на межі зупинки, дехто переходить на роботу в одну зміну», — каже Дученко.
За його словами, суттєве зростання цін на борошно пояснюється тим, що на внутрішньому ринку обмежена пропозиція зерна другого класу (а саме така йде на борошно для хлібопекарської галузі). Багато продавців притримують зерно в очікуванні вигідніших цін.
Крім того, борошномели несуть великі витрати через відключення електроенергії, хоча, наприклад, у хлібозаводів, які належать до критичної інфраструктури, перебої зі світлом у липні були мінімальними.
При цьому пекарі не можуть підвищувати ціни на хліб адекватно зростанню цін на сировину та збільшенню своїх витрат. У результаті виникають великі касові розриви, підприємства не можуть вчасно розраховуватися за своїми контрактним зобов'язанням.
Учасники молочного бізнесу прогнозують неминуче зростання цін на свою продукцію. За деякими очікуваннями, подорожчання «молочки» може становити до 20% до кінця року. На очікуване зростання цін вплине декілька факторів.
«Зараз все зросло в ціні. Валюта подорожчала, дуже дорогі запчастини, комплектуючі, імпортне обладнання, обслуговування, пакувальний матеріал. Це все прив’язано до валюти. Бензин не дешевий, з електроенергією проблеми. Плюс, колгоспники-постачальники молока також піднімають ціни на сировину», — зазначив гендиректор компанії «Люссдорф» Олександр Самохвалов.
На його думку, питання підвищення цін на молочну продукцію є актуальним давно, і з огляду на фінансові результати, підприємства з цим вже навіть запізнюються.
«Інакше, ми будемо змушені зупинитися — довго в мінус не пропрацюєш. Не скажу, на скільки конкретно може зрости ціна, але на 4−5-7% в залежності від продукції для початку чекати можна», — додав він.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.